Ademhalingsondersteuning

Sommige baby's hebben wat hulp nodig bij de ademhaling. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een hoeveelheid zuurstof via sprietjes in de neus te blazen. Dit is een milde vorm van ondersteuning.

Als baby’s na de geboorte moeite hebben om de longen goed te ontplooien, geven we CPAP: Continuous Positive Airway Pressure. Het is een vorm van ondersteuning van de ademhaling die druk achterlaat in de longen, zodat de longblaasjes zich optimaal kunnen ontwikkelen. Eventueel wordt er zuurstof bijgegeven. De baby ademt zelfstandig.

Bij baby’s die te vroeg geboren zijn, zijn de longen nog niet genoeg ontwikkeld. Soms kunnen baby’s nog niet zelfstandig ademen en is kunstmatige beademing nodig. Via een buisje door de luchtpijp naar de longen krijgt de baby zuurstof. De beademingsmachine regelt de ademhaling. Het kan ook voorkomen dat een ernstig zieke zuigeling beademing nodig heeft. Zodra de baby beademing nodig heeft, wordt deze overgeplaatst naar een intensive care unit voor neonaten (NICU). Als de baby weer stabiel is, komt deze terug naar het Scheper Ziekenhuis.

Baby aan de CPAP
Baby aan de CPAP

Ademhalingsondersteuning