De couveusekamer

Bij uw baby passende zorg

Een couveuse is een speciaal bedje waarin een te vroeg geboren baby de eerste periode verblijft.
Couveusekinderen bieden we 'ontwikkelingsgerichte zorg'. Dat is zorg en omgang met uw te vroeg geboren kindje die zo goed mogelijk past bij de ontwikkelingsfase van uw kindje.

Een couveuse
Een couveuse

Dit betekent dat we letten op:

  • licht: de couveuse dekken we af met een doek om fel licht te vermijden
  • geluid: we proberen harde geluiden in en om de couveus te voorkomen

De zorg voor uw kindje doen we zo veel mogelijk in de wakkere momenten van uw kindje, zodat uw kindje zo min mogelijk gestoord wordt.

Open tafel

In de couveusekamer hebben we ook open tafels. Een open tafel is een bedje waarvan de matras verwarmd is. Boven de matras hangt een warmtelamp. De baby ligt hier alleen met een luier om. Op deze manier kan de baby goed geobserveerd worden.

Begeleiding m.b.v. video

De verpleegkundige, pedagogisch medewerkster of kinderfysiotherapeut kan een korte video-opname maken van u en uw baby tijdens de verzorging (Dit wordt ook wel Video Interactie Begeleiding genoemd.)
Zij kijkt de opname later met u terug en laat aan de hand daarvan zien hoe uw kindje contact met u maakt. U kunt terugzien hoe uw baby reageert op uw stem en aanraking, hoe u uw baby kunt geruststellen en hoe uw baby ervan geniet om bij u te zijn.
U komt niet automatisch in aanmerking voor Video Interactie Begeleiding, wij stellen dat zo nodig aan u voor.

Net bevallen

Als u net bent bevallen van een te vroeg of te klein geboren baby, dan verblijft u zelf op de kraamafdeling en uw baby op de afdeling Neonatologie.
De kraamverpleegkundige helpt u bij de lichamelijke verzorging en het geven van borstvoeding. In overleg met de kraamverpleegkundige kunt u altijd naar uw baby.

Ook borstvoeding

Ook als uw baby in de couveuse ligt, kan deze borstvoeding krijgen.

Uw baby zien via de webcam

U kunt uw baby eventueel ook op televisie of thuis online volgen via 'Babybeeld'. Als u nog op de kraamafdeling ligt, kunt u mogelijk daar de webcam bekijken.

Ontslag

Wanneer uw baby geen intensieve zorg meer nodig heeft, in de wieg ligt, geen monitorbewaking meer heeft en goed drinkt en groeit, dan werken we naar ontslag toe. U bent dan al bij de zorg voor uw baby betrokken, bijvoorbeeld door uw baby zelfstandig in bad te doen en te voeden.
De kinderarts en kinderverpleegkundigen stellen in overleg met u een ontslagdatum vast. Voor ontslag heeft u een gesprek met de kinderarts. Ook maken we een afspraak voor een controlebezoek bij de kinderarts.
Meer lezen

Couveusekamer

Afdeling Neontologie bellen?

Tussen 8.00 en 16.00 uur:
tel. 0591 - 691 680
Daarbuiten:
tel. 0591 - 691 689

Geen fel licht of harde geluiden!