Een dagje in het ziekenhuis

Waar ga je heen?

Je meldt je met een van je ouders bij de balie op de kinderafdeling, Zuid 4. Dan wacht je tot de verpleegkundige je komt halen. Zij stelt je een aantal vragen en meet je temperatuur met een oorthermometer. Ook krijg je een polsbandje om met je naam en geboortedatum erop.

Als je even moet wachten, kun je naar de tienerkamer of de speelkamer gaan. Ook kun je in de vlinderkamer terecht: daar kun je je heerlijk ontspannen.
Het kan zijn dat je wat honger hebt, want voor een operatie mag je meestal niets eten of drinken.

Niet iedereen komt hier voor een operatie, het kan zijn dat we je willen observeren (kijken hoe het met je gaat) of dat er een onderzoek bij je gedaan wordt.

Wat gebeurt er bij een operatie? Bekijk het filmpje!

Weer naar huis

Als alles goed is gegaan, mag je ongeveer drie uur na de operatie of de behandeling weer naar huis.
Jij en je ouders krijgen van ons mee naar huis:
- instructies en adviezen voor thuis
- eventueel een controleafspraak met de specialist
- soms een brief voor de huisarts
Omdat je net geopereerd bent is het soms niet handig dat je zelf naar de auto loopt. Dan mag je naar de auto in een rolstoel van het ziekenhuis.

Als je je nog niet goed voelt of koorts hebt, moet je iets langer blijven of misschien wel een nachtje. Dat is dan niet leuk, maar wel beter voor je. Dan kunnen we je goed in de gaten houden, want 's nachts zijn er ook verpleegkundigen. Een van je ouders kan dan bij je blijven slapen.

Weer thuis

De eerste tijd thuis wil je waarschijnlijk nog wel wat uitrusten of slapen. Afhankelijk van de operatie geeft de verpleegkundige adviezen mee over het eten.

Het is goed om de komende tijd af en toe over je verblijf in het ziekenhuis te praten. Je kunt er ook op school over vertellen of er een tekening, verhaal of gedicht over maken.

Een dagje