Longpoli

Spreekuur voor kinderen met astma

Sommige mensen hebben astma. Dan hebben ze het soms benauwd en krijgen ze haast geen lucht.
In het Scheper Ziekenhuis hebben we op de longpoli elke woensdag een speciaal spreekuur voor kinderen die het benauwd hebben. We helpen hen om zo weinig mogelijk last te hebben van hun benauwdheid.

Wat is astma?

Bij astma zijn je longen ziek. Daardoor krijg je soms geen lucht.
Astma is een ontsteking van de longen die je blijft houden. De longen zijn daardoor heel gevoelig voor prikkels waar andere mensen helemaal geen last van hebben. Zoals huisdieren, ronddwarrelend stof, rook, uitlaatgassen, huisstofmijt. Mensen met astma kunnen dan benauwd worden of gaan hoesten. Het verschilt per persoon hoe erg de astma is.
Het Longfonds heeft een filmpje met goede uitleg over astma op YouTube gezet.

Een kind met z'n moeder bij de longverpleegkundige
Een kind met z'n moeder bij de longverpleegkundige

Wat gebeurt er op de kinderlongpoli?

Op de kinderlongpoli kun je verschillende mensen zien. De kinderarts, de kinderlongverpleegkundige, en soms een fysiotherapeut. Zij praten met jou en je vader of moeder. Over hoe je het beste kunt leven met je astma.
Om te weten hoe het precies bij jou is, zijn soms onderzoeken nodig. Welke onderzoeken, hangt af van waar je last van hebt. Het kan zijn dat je een longfunctie-onderzoek krijgt of een allergietest. Ook maken we soms een röntgenfoto van de luchtwegen.

Hoe helpen we je?

We leren je hoe je stoffen die jouw longen prikkelen, kunt vermijden. En waarschijnlijk krijg je medicijnen die je moet inhaleren. Inhaleren is naar binnen zuigen en goed inademen. We kijken welke inhalator het beste bij jou past en leren je hoe je moet inhaleren. Het kan zijn dat je een apparaatje krijgt waarmee je dan een pufje inhaleert: bv de aerochamber met mondstuk (folder), autohaler (folder) of een Diskus (folder). Op de poli kijken we samen wat voor jou het beste is.
Het is belangrijk dat  jij zelf goed weet wat astma is en welke stoffen jouw longen prikkelen. Dan kun jij er namelijk zelf voor een deel voor zorgen dat je geen last van de astma hebt. Als we weten waarvoor je allergisch bent, kan de wijkverpleegkundige bij je thuis komen om advies te geven.

Longpoli

Leuk! Kijken!

Het Longfonds heeft een heel leuke website met informatie over astma. Met veel filmpjes en tekeningen. Kijken!
Naar Astmakids.nl

Heb je al een puf-diploma?

Bellen met kinderlongverpleegkundige?

Dat kan via de poli Kindergeneeskunde: 0591 - 691 391.