Diabetes

Spreekuur voor kinderen met diabetes

Sommige mensen hebben diabetes. Dat heet ook wel suikerziekte. 
Kinderen die diabetes hebben, helpen we zo goed mogelijk. Ze krijgen medicijnen en we leggen uit hoe ze de dingen elke dag kunnen doen. Met eten, school, spelen en sporten.

Als je hier naar de dokter gaat, dan is dat een kinderarts.
Meestal zie je op het spreekuur de kinderdiabetesverpleegkundige. Lang woord he? Dat is een speciale verpleegkundige voor kinderen die diabetes hebben. Met haar kun je van alles bespreken. Jij mag ook vragen wat je wilt.
Als het nodig is, kan je vader of moeder altijd de kinderarts of de verpleegkundige bellen.

Wat is diabetes?

Voedingsstoffen uit je eten moeten naar jouw spieren, zodat je kunt bewegen. Jouw lichaam bestaat uit héél kleine cellen die je zo niet kunt zien.
Om de voedingsstoffen in de cellen te krijgen, heb je insuline nodig. Insuline werkt als een sleutel die de cellen opent.
Maar als je diabetes hebt, dan maakt jouw lijf zelf geen insuline. Of te weinig.
Dan voel je je ziek, heb je steeds dorst en moet je ook vaak plassen.

De kinderdiabetesverpleegkundige gebruikt deze tekeningen om uit te leggen wat diabetes is
De kinderdiabetesverpleegkundige gebruikt deze tekeningen om uit te leggen wat diabetes is

Kijk ook maar eens op de website sugarkids.nl. Daar leggen ze goed uit wat diabetes is en je vindt er ook allerlei leuke activiteiten voor kinderen en jongeren met diabetes. Op diabij.nl vind je ook allerlei informatie.

Wat gebeurt er op de diabetespoli?

We bekijken samen met jou en je vader of moeder hoe je zo normaal en goed mogelijk je dagelijkse dingen kunt doen. Dus naar school gaan, spelen en sporten. 
Hoe gebruik je je medicijnen en waar moet je rekening mee houden? Hoe kunnen je vader en moeder je helpen? 

We vinden het ook belangrijk om met jou te praten over hoe het is om diabetes te hebben. Je moet er best veel voor doen en er bij bijna alles wat je doet, aan denken. Dat is niet gemakkelijk voor jou. Daarom is het goed om erover te praten.

Uitleg op school

Je bent natuurlijk veel op school. Het is daarom ook belangrijk dat je klasgenootjes, juf of meester iets weten over diabetes. De kinderdiabetesverpleegkundige kan met jou mee naar school gaan om samen met jou in de klas te vertellen over diabetes.

Samen leuke dingen doen

Het is ook fijn om met leeftijdsgenootjes die ook diabetes hebben, te praten of leuke dingen te doen. Daarom organiseren we in het Scheper Ziekenhuis gezellige middagen. Dan doen we samen spelletjes of maken we lekkere dingen.

We zijn altijd bereibaar!

Heb jij of je vader en moeder een dringende vraag, dan kunnen jullie altijd bellen, dag en nacht!  De dokter of de verpleegkundige van het diabetesteam helpt jullie met je vraag. Het telefoonnummer krijg je meteen als je hoort dat je diabetes hebt.

Diabetes

Kijk hier!

Er is een heel leuke website met informatie, leuke spelletjes en activiteiten voor kinderen met diabetes: sugarkids.nl Die is gemaakt door de Diabetes Vereniging Nederland (DVN). Kijk maar 'ns!
 

Lees hier van alles over diabetes

Dicht bij huis

Het Scheper Ziekenhuis doet mee aan DIABIJ: de behandeling van kinderen en jongeren met diabetes mellitus dicht bij huis, in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Zie ook de website van DIABIJ.