Ploep

Als plassen of poepen niet helemaal goed gaat

De dokter kan jou helpen bij plassen of poepen. Alle mensen moeten plassen en poepen en soms gaat dat niet helemaal goed. Sommige kinderen kunnen 's nachts hun plas niet ophouden; er zijn best veel kinderen die dat hebben. Of ze zitten heel lang op de wc, maar er komt geen poep en dan hebben ze buikpijn.
Het spreekuur  noemen we de ‘ploeppoli’. Gek woord he? Daarmee bedoelen we ‘plassen en poepen’,  maar ‘ploep’ vinden we leuker klinken.

Wat gebeurt er op de ploeppoli?

We hebben op de ploeppoli kinderartsen en een speciale verpleegkundige die er heel veel over weten. De vepleegkundige kijkt met een bijzondere wc hoe je plast; veel kleine beetjes of juist een harde straal?
Soms is er ook een pedagogisch medewerker. Zij bespreekt met jou hoe het voor jou is om problemen te hebben met plassen of poepen. Ook legt ze uit hoe je het beste op de wc kunt zitten.

Hoe helpen we je?

Soms hebben kinderen vanaf een jaar of vijf problemen met plassen of poepen. Bijvoorbeeld omdat ze ’s nachts hun plas niet ophouden. Of omdat ze ontlasting (dat is poep) verliezen of juist last hebben van verstopping (dan kunnen ze niet poepen).
We zoeken uit hoe het komt dat jij last hebt met plassen of poepen. En daarna zoeken we een goede manier om jou te helpen.

De plasklas

Je kunt ook naar de plasklas.
Dan kom je een keer een middag met je vader of moeder naar het ziekenhuis om te oefenen met plassen. Er komen ook twee of drie andere kinderen.
Voor je vader en moeder hebben we een folder over de plasklas.

Ploep

Hihi... ploep. Dat is een grappig woord!