Longpoli

Op de kinderlongpoli in het Scheper Ziekenhuis begeleiden we kinderen en hun ouders of verzorgers bij longproblemen, waaronder de ziekte astma. Ons doel is dat de kinderen in het dagelijks leven zo min mogelijk last hebben van de astma. De kinderen leren hun medicijnen innemen en wat ze verder kunnen doen om zich zo goed mogelijk te voelen.

Over astma

Astma is een blijvende ontsteking van de longen. De longen zijn daardoor extra gevoelig voor prikkels waarvan andere mensen helemaal geen last hebben. BIjvoorbeeld rook, uitlaatgassen, huisstofmijt en/of huisdieren. Bij astma reageren de longen heftig op die prikkels, waardoor uw kind benauwd kan worden of gaat hoesten. Het verschilt per persoon hoe erg de astma is.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het dagelijks inhaleren van medicijnen en vermijden van prikkelende stoffen. Om zelf een actieve bijdrage te kunnen leveren aan de behandeling van de klachten is kennis over astma belangrijk. Dit gebeurt op het niveau van het kind. Daarnaast is het belangrijk dat zowel het kind als de ouders/verzorgers actief betrokken zijn bij de behandeling.

Op de kinderlongpoli kijkt de kinderlongverpleegkundige naar de manier van inhaleren en oefent uw kind met verschillende soorten inhalatoren. Samen met u en uw kind kijkt de kinderlongverpleegkundige welke inhalator het beste bij uw kind past. Al uw vragen over astma en de behandeling ervan kunt u bespreken. De kinderlongverpleegkundige werkt nauw samen met de kinderarts en eventueel de kinderfysiotherapeut.

Wanneer uit bloedonderzoek blijkt dat uw kind een allergie heeft, kan een wijkverpleegkundige op huisbezoek komen om advies te geven.

 

Onderzoek

De longfunctielaborant kan u informeren over aanvullende onderzoeken bij uw kind. De aanvullende onderzoeken bij de diagnose astma zijn erg afhankelijk van de klachten. Mogelijke onderzoeken voorafgaand aan het spreekuur zijn:

Bereikbaarheid

Elke woensdag is er een kinderlongverpleegkundige aanwezig. We zijn te bereiken via de poli kindergeneeskunde: 0591-691391

Longpoli

Vragen of afspraak wijzigen?

Bel het secretariaat:

tel. (0591) 691 391

Leuk voor kinderen en uzelf!

De website Astmakids.nl
Een aanrader!

Ben je al eens bij ons geweest?