Dagopname van uw kind

Dagopname

U heeft met de kinderarts of specialist besproken dat uw kind voor een dag naar het ziekenhuis komt voor een operatie of onderzoek.  U komt daarvoor op de wachtlijst en ontvangt van ons bericht wanneer dit plaatsvindt.
Ter voorbereiding op de behandeling of operatie gaan u en uw kind ook naar het pre-operatief spreekuur. U krijgt daarvan bericht.
Lees hier hoe u uw kind kunt voorbereiden op de opname.

De dag van de opname

U hoort op het pre-operatief spreekuur of het nodig is dat uw kind deze dag nuchter is.
Gebruikt uw kind medicijnen, dan overlegt de anesthesioloog met u of uw kind de medicijnen kan gebruiken op de dag van het onderzoek of de operatie.
De ingreep kan niet doorgaan bij ziekte en koorts van uw kind of als er in uw omgeving infectieziekten voorkomen, zoals mazelen, kinkhoest, bof, rode hond of roodvonk.
U kunt ook met de polikliniek of de kinderafdeling overleggen wat verstandig is (T. 0591 - 691 684).

U neemt mee:

  • Ponskaartje
  • Eventueel: medicijnen
  • Extra setje kleren
  • Toiletartikelen (tandenborstel, tandpasta, zeep, kam) voor als uw kind toch een nachtje moet blijven
  • Vertrouwd speelgoed, zoals een pop, knuffel of voorleesboek voor jonge kinderen. Wat oudere kinderen kunnen een boek, spel, maar ook hun mobiel of iPad meenemen. We hebben hier ook van alles, onder meer een aantal iPads.

Rond operatie of onderzoek

U meldt zich op de afgesproken tijd op de kinderafdeling: 4e verdieping (Zuid 4). We ontvangen u daar en maken u wegwijs op de afdeling. U hoort wat er gaat gebeuren.
Voor een operatie krijgt uw kind speciale kleding aan. Een van de ouders mag mee naar de operatiekamer en kan blijven tot het kind slaapt. Meer over de narcose.
Tijdens de ingreep kunt u wachten op de afdeling of in de hal van het ziekenhuis. Na de operatie gaat uw kind naar de uitslaapkamer. We vertellen u hoe de operatie is verlopen en brengen u naar de uitslaapkamer, zodat uw kind u ziet zodra het wakker wordt.
Daarna brengen we uw kind terug naar de kinderafdeling. We houden hem of haar goed in de gaten en er is steeds een verpleegkundige in de buurt. Uw kind kan aangeven of het pijn heeft.
Op de afdeling kunt u koffie of thee krijgen. Als u wilt eten, kunt u dat beneden in het personeelsrestaurant doen.

Wat is nuchter?

Meestal zal uw kind nuchter moeten zijn voor een operatie. De reden? Tijdens de operatie kan maaginhoud in de longen terechtkomen waardoor een longontsteking kan ontstaan.
Wat mag wel of niet? Vanaf 6 uur voor de opname geen eten en zuivelproducten meer. Uw kind mag vanaf dan dus echt niets meer eten en geen melk of melkproducten drinken. Tot 2 uur voor de opname alleen nog water, thee (koffie) of sap. Daarna dus niets meer. Zuigelingen mogen tot 4 uur voor de opname borstvoeding krijgen.

Bent u al met uw kind in het ziekenhuis op de operatiedag? Dan krijgt u instructies van de verpleging.

Weer naar huis

Als alles naar wens is verlopen, mag uw kind na ongeveer drie uur na de operatie of de behandeling weer naar huis. U krijgt mee:
- instructies en adviezen voor thuis
- eventueel een controleafspraak met de specialist
- soms een brief voor de huisarts
Waarschijnlijk is het handig om uw kind niet helemaal naar de uitgang te laten lopen. Neem daarom een rolstoel mee uit de hal (hiervoor heeft u een muntstuk van € 2 nodig; krijgt u terug).

Een enkele keer komt het voor dat een kind zich nog niet goed voelt of koorts heeft en daarom wat langer blijft of een nachtje wordt opgenomen. U kunt dan bij uw kind blijven slapen.

Eenmaal weer thuis

De eerste tijd thuis wil uw kind meestal nog een poosje slapen. Geef uw kind op de dag van de operatie na thuiskomt eerst wat thee, vruchtensap, beschuit, yoghurt, vla of heldere soep. Het is goed om de komende tijd af en toe met uw kind over het ziekenhuisverblijf te praten. Zo helpt u uw kind om deze – misschien minder positieve – ervaring te verwerken. U kunt er ook andere vormen voor gebruiken: er een boek over voorlezen, uw kind er een tekening over laten maken of er op school over laten vertellen.

Dagopname

Hier moet u zijn: 4e verdieping, Zuid 4

Net weer thuis en problemen?

Bij problemen thuis na de ingreep kunt u de eerste avond en nacht contact met ons opnemen via tel. 0591 – 691 684
of met de afdeling Spoedeisende hulp via tel. 0591 – 691 222.
Zijn er de dagen erna problemen of heeft u vragen, neem dan contact op met uw huisarts.

Folder

Meer weten? Lees de folder 'Dagverpleging kinderen'