Röntgenfoto

Een foto laten maken in het ziekenhuis is heel wat anders dan een gewone foto. Het gaat dan om een röntgenfoto. Op een röntgenfoto zie je de binnenkant van je lichaam.

De foto’s worden gemaakt met röntgenstralen. Wilhelm Conrad Röntgen heeft die ontdekt. Hij noemde ze x-stralen, maar later zijn ze dus naar hem genoemd. Röntgenstralen gaan bijna overal doorheen. Bij het maken van een röntgenfoto gaat de röntgenstraling door het lichaam heen en komt daarna op een film. Je huid laat de stralen makkelijk door. Je botten houden de stralen juist tegen. Op de foto zijn die wit. In organen, zoals je longen, zit veel zuurstof, daar gaat de straling heel makkelijk doorheen. Op de foto worden die zwart. Je buik houdt de straling beter tegen dan de lucht in de longen, maar slechter dan de botten. Je buik wordt daarom grijs op een röntgenfoto.

Een radioloog kan een röntgenfoto lezen. Hij weet hoe het er in ‘normale’ toestand uit moet zien en ziet het dus ook als iets niet ‘normaal’ is. Bij een gebroken bot bijvoorbeeld, kan hij precies zien waar het bot gebroken is.

Röntgenfoto

Röntgenstralen gaan niet door lood. Daarom dragen laboranten soms een loodschort.