In het ziekenhuis

Naar het ziekenhuis

Het kan nodig zijn dat je een dag of paar dagen naar het ziekenhuis komt voor een operatie of onderzoek. Tot je 18e wordt je opgenomen op de kinderafdeling.
Jij en je ouders horen van het ziekenhuis wanneer je kunt komen.
Maar voor die dag ga je nog een keer praten over wat er gaat gebeuren. Ook kun je samen met je vader en moeder van tevoren kijken op de kinderafdeling.

We bespreken wat er precies gaat gebeuren
We bespreken wat er precies gaat gebeuren

Voorbereiding op opname

Een tijdje voor een operatie ga je met je moeder of vader naar het speciale spreekuur: het pre-operatief spreekuur. 'Pre' betekent 'voor', dus 'pre-operatief' = 'voor de operatie'. Daar praten jullie met de anesthesist op de poli Anesthesie. Jullie bespreken daar onder meer hoe de verdoving tijdens de operatie gegeven wordt en of je nuchter moet komen (dat is meestal wel zo).
Daarna kun je even kijken op de kinderafdeling. Aan de hand van een fotoboek vertellen we je wat er gaat gebeuren.

Krijg je een onderzoek of nemen we je ter observatie op, dan is het ook goed om vantevoren al eens op de kinderafdeling te kijken en te bespreken wat er gaat gebeuren.
Als je vragen hebt, kun je die stellen aan de pedagogisch medewerker. 

Oproep

Van Opnameplanning van het ziekenhuis krijgen jullie een brief met de oproep voor de opname.

Wat meenemen bij opname?

Je ponskaartje (het kaartje van het ziekenhuis), extra kleren die gemakkelijk zitten, je toiletspullen, iets dat je heel fijn of leuk vindt zoals een knuffel, boek of spelletje, ook een iPad, Nintendo of je mobiel. En natuurlijk je medicijnen, als je die hebt. Je blijft wel zelf verantwoordelijk voor je dure spullen.
Op de afdeling hebben we trouwens een aantal iPads.

Spoedopname

Sommige kinderen moeten hier ineens naar toe. Omdat ze snel hulp nodig hebben.
We doen ons best om ook hen dan van alles uit te leggen, zodat ze begrijpen wat er gebeurt. Soms doen we dat dan achteraf.
Gebeurde dit bij jou en heb je vragen? Stel ze gewoon!

In het ziekenhuis

Waar moet je heen?