Alle aandacht voor kinderen

25 feb 2014

“Ik vond het heel gezellig hier!” Mick (5) neemt afscheid van pedagogisch medewerker Aafke Jager. Hij mag naar huis na een week op de kinderafdeling van het Scheper Ziekenhuis.

Samen met haar drie collega’s zorgt Aafke ervoor dat kinderen een fijn en ontspannen verblijf hebben in het ziekenhuis. “We doen bijvoorbeeld activiteiten met ze, bereiden ze voor op wat komen gaat en gaan met ze mee naar onderzoeken en de operatiekamer. Alles om ervoor te zorgen dat de kinderen, maar ook hun ouders, zich zo goed mogelijk voelen.”

Ontspannen
Finn (4) wordt binnenkort geopereerd aan z’n keelamandelen. Samen met zijn moeder krijgt hij alvast een rondleiding. Aafke vertelt hem aan de hand van een fotoboek wat hij kan verwachten. Bij de uitleg over de narcose veert Finn op: hij mag zélf een mondkapje bij de ziekenhuisbeer opzetten. Aafke en haar collega’s hebben zelf allerlei voorlichtingsmateriaal ontwikkeld voor verschillende leeftijdsgroepen. “Je merkt dat ze ontspannen, omdat ze beter snappen wat hun te wachten staat.”

In de speelkamer is het ondertussen een gezellige drukte. “De kinderen lopen hier in en uit om te spelen, te knutselen, noem maar op. We organiseren ook activiteiten. Gisteren hebben we nog cupcakes gebakken.” Suzan (10) is aan het tekenen. Ze moet morgen een röntgenfoto laten maken. “Jij gaat toch mee, Aafke?”, vraagt ze. “Ja hoor, ik ga met jou en je moeder mee.” Verderop is Joep (2) met z’n vader aan het spelen in de snoezelkamer: een ontspanningsruimte met visuele effecten en aangename muziek.

Samenwerking
De pedagogisch medewerkers begeleiden ook kinderen en ouders bij psychosomatische opnames. “Dan gaat het bijvoorbeeld om baby’s die veel huilen of kinderen met eetproblemen”, legt Aafke uit. “Wij proberen in zo’n geval te achterhalen of er niet-lichamelijke oorzaken zijn. Bijvoorbeeld angsten of stress. We observeren het kind en z’n interactie met de ouders. Op basis daarvan geven we adviezen aan de ouders waarmee ze zelf aan de slag kunnen om het probleem stukje bij beetje op te lossen.”

Even later heeft Aafke een overleg met Lianne, die stage loopt bij de pedagogisch medewerkers. “Bij de stages werken we samen met onze collega’s van Bethesda in Hoogeveen. Een stagiair loopt vijf maanden hier mee en vijf maanden daar.” De collega’s van de beide ziekenhuizen treffen elkaar én de collega’s van het Refaja in Stadskanaal ook ieder kwartaal tijdens een regionaal overleg. “Er zit overlap in ons werk, maar er zijn ook verschillen. Door het daarover te hebben, leer je van elkaar. Hartstikke belangrijk!”

Terug naar nieuwsoverzicht

Laatste nieuws